El Programari Lliure
El programari lliure (en anglès free software) és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet, o a un cost baix si l'adquirim per mitjà d'altres medis (CD-Rom, DVD, disquets...). A causa d'això, els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen en proporcionar serveis de valor afegit com suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració, o certificació.
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
-La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
-La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
-La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
-La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.
-Dierències entre programari lliure i el programari propietari:
Actualment hi ha empreses que produeixen i venen programari. És un programari subjecte a diverses limitacions: s'ha de pagar llicència, s'està subjecte a les possibles limitacions tècniques d'aquests programes i a les que la seva llicència imposa i en certa manera s'està lligat a l'empresa que el fabrica (per exemple, per les actualitzacions, per a complements,etc.)
El programari lliure, en canvi, no està subjecte a aquestes limitacions de millora, ja que la seva llicència ho permet explícitament. Està disponible en forma de codi font obert i, per tant, tothom hi pot accedir i el pot fer servir com vulgui.
No hay comentarios:
Publicar un comentario